Folder van de week

Drugs

De stappen in drugsgebruik

 

Hij had net zijn rijbewijs gehaald en al een tijdje gespaard voor een auto. Al een tijdje volgde hij een BMW via marktplaats. De BMW stond al een paar weken te koop en hij was helemaal wild van die auto. Gerard mailde de adverteerder en een afspraak was snel gemaakt. Het leek wel een droom die uitkwam. Toen hij op plaats van bestemming was aangekomen leek de auto nog mooier dan op internet. Prachtige bekleding, mooie ruime stoelen, een geweldige ‘cockpit’ en maar 170000 kilometer op de teller. Na een korte proefrit kwam de onderhandeling los en al snel kreeg hij de auto mee voor €2500,00. Toen hij daarna met de auto naar huis reed, moest hij op de snelweg natuurlijk even proberen wat die auto allemaal kon. 150 km per uur was snel gehaald, 160, 170, 180 en opeens een knal! Het stuur reageerde niet meer en de auto vloog als een ongeleid projectiel dwars over de snelweg in de vangrail en kwam na enkele buitelingen tot stilstand in de berm.Gerard werd naar het ziekenhuis gebracht en kan de rest van zijn leven niet meer lopen.

 

Een tragisch ongeval zou je zeggen. Maar er blijkt meer aan de hand te zijn, want de BMW had nog maar voor een maand APK en in het voorliggende jaar was de stuurstang dusdanig versleten dat deze weinig meer kon hebben. Hij had een verschrikkelijke miskoop gedaan die hij de rest van zijn leven zou meedragen. Hij wist te weinig van auto’s om daar zelfstandig een goede koop in te doen. En de verkoper wilde gewoon snel van die waardeloze auto af, want hij wist wel dat er enkele grote reparaties aan zaten te komen. Dit is nu precies hoe de duivel, jouw en mijn grote vijand, de drugs gebruikt. Is het eigenlijk niet verleidelijk al die drugs? Het schijnt behoorlijk lekker te zijn, wat je zo her en der hoort vertellen. En ja dat is precies hoe het lijkt, want drugs worden behoorlijk minder aantrekkelijk als je achter de waarheid komt. Maar de duivel wil niet hebben dat je daar achter komt, want met drugs kan hij nog heel veel levens verwoesten en met zich mee trekken de hel in.Het zou hetzelfde zijn als de verkoper in ons voorbeeld tegen Gerard zou zeggen: “ja dat zit zo, de auto doe ik maar weg, want de reparaties die hij nodig heeft kosten meer dan hij waard is.” Dat zou niet echt werken, denk je wel? Natuurlijk niet, dan zou Gerard die auto nooit gekocht hebben. Met drugs belooft de duivel dat je een geweldig gevoel krijgt, dat je al je problemen vergeet en dat je op een prachtige reis gaat die geweldig ontspannend is. Het is gewoon super om drugs te gebruiken, dat is wat hij je wil vertellen.Maar de werkelijkheid is dat drugs slechts een middel is in het stappenplan van de duivel om mensen te vernietigen en uiteindelijk te doden. Het werkt als volgt:


Verleiding
Waarschijnlijk hoeft niemand je meer te vertellen dat drugs erg lekker kan zijn. Zoals net al gezegd wordt je dan high en krijg je een geweldig gevoel. Meer dan eens zul je wel eens zin hebben om het toch maar te proberen, kijken wat het is, of het echt zo lekker is. En dat is een sterke drang die satan in je probeert te leggen die je in eigen kracht maar moeilijk kan weerstaan.Zelf kreeg ik het ook eens aangeboden tijdens mijn studie, ik hoefde het alleen maar aan te pakken en een trek te nemen van de joint. En wat was die verleiding groot, vanbinnen schreeuwde een deel om het toch maar te proberen, maar een ander deel wierp zo’n grote angst op dat ik het toch niet heb gedaan. Nu kan ik zeggen dat het de Heere was Die, onder andere door wat ik meekreeg van mijn ouders, mij heeft weerhouden om het te doen. Zelf wilde ik eigenlijk wel. En dat is precies hoe satan werkt. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens gedachten gehad als:“als je het niet gebruikt, ben je niet stoer en hoor je er niet bij”“je bent zo ongeveer de enige die het niet doet, iedereen gebruikt het”“wat ben je nu eigenlijk voor een watje, ga je eigen weg! Doe wat je zelf wilt” En als je nu denkt: “ja maar ik rook alleen maar een jointje” , dan heeft de duivel je al in een ferme greep.Bijna iedere drugsverslaafde in Nederland is begonnen met een jointje. Ik begrijp ook dat het op Urk iets anders ligt, maar gemiddeld genomen beginnen jongeren met een joint. En de meeste nemen zich dan heilig voor om alleen dit maar te gebruiken en niets zwaarders. Maar helaas, bijna allemaal raken ze verslaafd aan steeds zwaardere drugs.Als je nu toegeeft aan de druk om te beginnen met een jointje, dan is de volgende stap:

Betrokken
Voor een tijdje kun je denken dat je het nu gevonden hebt! Dit is het helemaal, de drugs doen precies wat je gedacht had. Je wordt lekker high en het voelt geweldig, al je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon en het leven zag er nog nooit zo mooi uit! Maar de werkelijkheid is dat elke keer dat je gebruikt, worden de banden van de duisternis strakker aangetrokken. Je begint meer en meer een slaaf te worden van je drugs. En dan is de volgende stap: 

Veranderende gedachten
Als je drugs gebruikt worden langzamerhand je gedachten anders. Je begint compleet anders te denken. Dit kun je onder andere zien aan de mensen die om je heen komen, het zijn compleet andere types als vroeger.Waarschijnlijk herken je het zelf nog niet eens, maar je gedachten worden duisterder en je verstand werkt niet meer zoals het vroeger werkte.Veel drugsgebruikers zeggen ook dat je slimmer en wijzer worden op het moment dat ze onder invloed zijn. Maar dit is niet anders dan een leugen van de vader der leugenen, de duivel. Op deze manier voorkomt hij dat je bezorgd wordt. Maar in werkelijkheid vermindert je redeneringsvermogen en kun je steeds slechter nadenken.De stap die daarna volgt is: 

Controle
En nu wordt de drugs pas echt gevaarlijk! Op het moment dat je denken steeds meer verandert kom je op een punt waarbij je verstand steeds passiever wordt. En dat is nu het punt waarop demonen, dat zijn duivels, in je ziel komen. Nu begin je bezeten te raken en raak je de controle over je leven kwijt aan de duivel en zijn trawanten.Op het moment dat dit gebeurt beginnen de demonen je te sturen en krijg je steeds minder en minder vermogen om er tegenin te gaan.Heb je je nooit eens afgevraagd waarom mensen die onder invloed zijn dingen doen die ze normaal nooit doen? Dat komt omdat het nu demonen zijn die de baas zijn!Straks zullen we enkele voorbeelden van mensen gaan noemen die recent zijn voorgekomen, waarbij ze dingen deden die ze normaal nooit of te nimmer zouden doen. 

Bezetenheid
Na het voorgaande stadium krijgen we bezetenheid. Nu moet je niet gelijk denken aan mensen halfnaakt in kettingen die met schuim op de lippen rondbanjeren en iedereen proberen te vermoorden. Het woord bezetenheid houd in dat je in bezit bent van iets. En nadat mensen de controle verliezen nemen ze geen drugs meer omdat ze het willen, maar omdat ze het nodig hebben. Ze KUNNEN niet meer zonder.
Dan ben je slaaf van de drugs geworden en uiteindelijk slaaf van satan. Zien we dat niet voor onze ogen gebeuren? Vrouwen die hun eigen lichaam verkopen voor een beetje drugs, ja zelfs mannen die dat doen! Men is bereid om zichzelf kapot te maken voor een beetje drugs, en dat is nu typisch een kenmerk van bezetenheid. Het hele leven gaat draaien om drugs! Huwelijken zijn kapot gegaan door de drugs, succesvolle bedrijfsleiders zijn ten onder gegaan door drugs, ja hele beschavingen zijn ten onder gegaan door drugs.


In een ander artikel (OORLOG) vertellen we dat de duivel niets liever wil als mensen zo snel mogelijk doden, want dan kunnen ze zich niet meer bekeren en de eeuwigheid met de Heere doorbrengen.

Verharding van het hart
Één van de eerste dingen die satan gaat doen als hij in controle is over je, is je hart verharden tegen God. Hij haat God en zal er alles aan doen om de liefde van de Heere af te laten ketsen op je harde hart.Stel dat je bij de kerk hoort, dan gaat hij er alles aan doen om je aandacht af te leiden van de redding die aangeboden wordt door de Heere Jezus! Als je niet bij een kerk hoort en nog nooit van het Evangelie gehoord hebt, gaat hij proberen om je zo vijandig mogelijk te maken tegenover de Bijbel en het Evangelie van Jezus Christus. Als je weleens hebt geprobeerd om te getuigen tegen iemand die high is van de drugs begrijp je precies wat ik bedoel: het is onmogelijk. De demonen achter de drugs zullen niet toelaten dat deze persoon zal luisteren. En de Heere heeft ons gewaarschuwd in Zijn Woord hoe de zonde ons hart kan verharden:“Maar vermaant elkander allen dag, zolang als het heden genaamd wordt, opdat niet iemand uit u verhard worde door de verleiding der zonde” Hebr 3:13. De zonde is zo verleidelijk dat je geen weerstand meer hebt en zoals al gemeld: je kan niet meer zonder. En dat is nu precies wat ervoor gaat zorgen dat je hart steeds harder wordt.

Marteling
John Lennon, de leider van de meest populaire band aller tijden: the beatles, zei het volgende van zijn leven: “I want out of hell”. Dit schreef hij in een brief aan een dominee op het moment dat hij onder invloed van drugs was. Ach en hoe lezen we dan ook van een Kurt Cobain. De zanger van Nirvana die zichzelf op tragische wijze van het leven heeft beroofd. Hij meldde dat het enige wat zijn pijn in zijn buik weg kon nemen was drugs. Hoe tragisch, zijn enige oplossing was de rotzooi die vervolgens voor nog meer pijn zou zorgen! Als mensen verslaafd zijn aan drugs hebben ze een verschrikkelijk leven. Ieder die dit leest en verslaafd is aan drugs zal dat beamen.

De dood
Uiteindelijk loopt de zonde uit op de dood. Jakobus 1: 15 zegt ons: “Daarna de begeerlijkheid, ontvangen hebbende, baart zonde; en de zonde voleindigd zijnde baart de dood”En Romeinen 6:23 zegt: “de bezoldiging (het loon) der zonde is de dood”. Drugsgebruik is ook zonde, dat lezen we in galaten 5:20. Daar vinden we het woord “venijngeving”. In het grieks staat daar een woord dat wij ook wel vertalen met apothekerskunst, dat wil zeggen: Pillendraaierij. De apostel waarschuwt hier tegen drugs, tegen middelen die geestverruimend werken. Hij wist namelijk dat dit bestond en dat het gebruikt werd in die tijd door heksen en tovenaars die het gebruikten om in contact te komen met de geestenwereld.En dat is nu precies wat drugsgebruik inhoud. Je betreed een wereld die streng verboden is door de Heere omdat Hij weet dat je daarmee je ondergang tegemoet gaat! Als je drugs gebruikt begeef je je op het terrein waar satan heer en meester is. Hij dringt dan binnen bij je met zijn demonen en zal proberen je zo snel mogelijk te vermoorden. Misschien gebruikt hij je eerst nog even om anderen in de vernieling te helpen, maar uiteindelijk zal hij je vermoorden.In Johannes 8:44 zegt de Heere Jezus Zelf van de duivel: “die was een mensenmoorder van den beginne”De duivel is een moordenaar en zal zo veel mogelijk mensen proberen te vermoorden voor ze tot bekering kunnen komen!

Leven!
Ach lieve mensen, trap toch niet in die oude val van de satan. Hij heeft alleen je dood op het oog! Wend je toch tot de Heere van hemel en aarde! Hij is de Heere der heirscharen, dat wil zeggen dat Hij de Almachtige is! Hij heeft de satan overwonnen aan het kruis van Golgotha! Alleen bij Hem is waarlijk bevrijding te krijgen.Geen enkele afkickkliniek of maatschappelijk werker, dominee of evangelist kan je bevrijden van de macht van satan! Hooguit kunnen ze je begeleiden op je weg naar de Enige waar waarlijk bevrijding te verkrijgen valt! Zoek de Heere toch en leef! Zijn wegen zijn vaak wonderlijke wegen! Ze staan uitgetekend in de Bijbel, lees je bijbel iedere dag en bid de Heere of Hij je verstand wil verlichten! Dan gaan je ogen open en leer je wat de Heere met je leven wil! Als de vraag bij je opkomt of de Heere ook jou wil redden, denk dan eens aan de volgende tekst uit de bijbel: “want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe” - Joh 3:16 Zou de Heere Jezus Die zo’n verschrikkelijke prijs betaald heeft om de genade te verdienen dit niet uit willen delen? Spurgeon zegt terecht van deze vraag dat het een duivelse vraag is! Het is het liefste werk van de Heere om zondaren te zaligen!Dat is Zijn naam: Jezus, dat is Zaligmaker! 

Roep Hem toch aan! Val Hem te voet en beken Hem al je zonden! Zoekt en gij zult vinden, bid en u zal gegeven worden, klopt en u zal opengedaan worde!