Folder van de week

Sexualiteit: in gesprek met een Dominee

Pauze op een reformatorische school, ergens in het land. Drie 14-jarige jongens kijken op een mobiele telefoon naar een seksfilm. Als de bel gaat voor de volgende les, sluiten ze een weddenschap. Wie op zijn vijftiende verjaardag de meeste meisjes heeft ontmaagd, wint.Als ds. R. van Kooten dit voorbeeld uit de praktijk geeft, verschijnt er een diepe rimpel in zijn voorhoofd. Die verraadt de grote zorg die de predikant van de hersteld hervormde kerk in Apeldoorn heeft over jongeren en hun mening over seksualiteit. „Ik zou de meisjes willen toeschreeuwen: Laat je niet chanteren. Laat dat hele unieke niet van je afpakken.”

Oerstom noemt ds. Van Kooten het, als jongens en meiden hun maagdelijkheid te grabbel gooien. „Je hebt er in Gods ogen een echtscheiding opzitten en het heeft vreselijke gevolgen. Dan lig je straks met je man of vrouw in bed, maar dan moet je niet vreemd opkijken als er tijdens de intimiteit beelden van die ander in je hoofd opkomen. Of dat je hem of haar gaat vergelijken met die ander, die dit of dat wel wilde.”

Lees meer...

Voetbal Ds. Uitslag

Voormalig voetballer ds. Uitslag over zijn voetbalverleden en het EK. Met duizenden Oranjesupporters zit de 15-jarige Alwin in een Duits stadion. Het is spannend, want Nederland móét scoren tegen Ierland. Anders is het over en uit. Het doelpunt valt in de laatste minuten. Alwin juicht mee, daar op het EK van 1988. Nu, 24 jaar later, zit hij in zijn studeerkamer in Urk. Als dominee Uitslag. Terugkijkend op een jeugd die volledig in het teken stond van voetbal.Even aarzelt de christelijke gereformeerde predikant als hij het verzoek krijgt om te vertellen over zijn voetbalverleden. Hij houdt bewust afstand van die tijd. Gaandeweg het gesprek wordt duidelijk waarom. „Het blijft een zwakke plek. Als de Heere me niet bewaart, gaat mijn hart er zo weer in mee.” Hij kijkt naar de computer op zijn bureau. „Jongeren hebben het zwaar nu. Of ze willen of niet: het EK komt overal binnen. Even het nieuws op nos.nl kijken? Het eerste wat je ziet, is voetbal.”

Lees meer...

Het gevaar van videogames

Lees de brochure 'Spelen in een virtuele wereld'. Is te downloaden via www.mediawijzer.nl
-20 april 1999, Littleton, Colorado. Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) lopen in lange zwarte jassen door de Columbine High School en schieten twaalf leerlingen en een leraar dood. Er vallen 24 gewonden. Daarna plegen ze zelfmoord. Harris en Klebold kozen 20 april uit om één reden: de geboortedag van Adolf Hitler. Harris wordt achteraf als psychopaat bestempeld, Klebold als suïcidaal. Hun beider favoriete hobby's: de schietspellen Doom, Quake, Duke Nukem en Wolfenstein. Na een onderzoek van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles bleek dat Eric Harris op zijn computer de plattegrond van de Columbine High School had verwerkt in het spel Doom. Deze schietpartij inspireerde de Amerikaanse filmmaker Michael Moore tot zijn Oscar winnende documentaire Bowling for Columbine, waarin hij een verklaring zocht voor het onevenredige wapengeweld in Amerika. Cynisch of niet, van deze hele schietpartij is weer een videogame gemaakt. Je kunt Columbine High School thuis bij de open haard naspelen. Denk ook eens aan Tristan van der V., 9 april 2011 in Alphen aan de Rijn en aan Breivik, op 23 juli 2011 in Noorwegen.

Lees meer...

Iedereen doet het, waarom jij niet?

Iedereen doet het, waarom jij niet? Weet jij wat je wilt?

Het is al te laat, wanneer je in de armen van dat meisje, of die leuke jongen ligt. Helder denken zal dan NIET je sterke punt zijn. Neem nu je standpunt in en je zult minder fouten maken. Fouten die ZWAAR wegen voor de rest van je leven!

Lees dit door en neem een besluit!

Lees meer...

Occultisme

SATANISME
Begin 2002 werd een Duits echtpaar veroordeeld tot gevangenisstraf omdat ze een rituele moord hadden gepleegd in opdracht van de satan. Het echtpaar was op 6 juni (6-6!) getrouwd. De 23-jarige vrouw had een boodschap van de duivel gekregen, om een maand later een mens te offeren. Ze hadden toen samen een kennis uitgenodigd. Toen die eenmaal goed en wel binnen was, grepen ze hem vast. Zij sloeg tijdens een duivelsceremonie vervolgens 66 keer met een hamer op zijn hoofd. Aangezien de man daarna nog tekenen van leven gaf, brachten ze hem uiteindelijk met messteken om het leven. De man en zijn vrouw waren van plan na de daad zelfmoord te plegen, maar het 'bevel' van satan daartoe bleef uit.

Lees meer...

Drugs 2

Speel niet met vuur!
Wij willen jullie, jongeren, wijzen op de grote gevaren van het gebruik van verdovende middelen. De meesten van jullie weten niet wat de gevolgen op lange termijn hiervan zijn. Vaak is verslaving het gevolg tot groot verdriet van je ouders en je vriend(in).

Bij veelvuldig gebruik tasten de drugs het hart en de bloedvaten aan en een combinatie van verschillende drugs versterkt elkaars werking en kan leiden tot een plotselinge dood. Door de gestegen welvaart zijn veel soorten drugs binnen het bereik van grote groepen jonge mensen gekomen. Die ontwikkelingen gaan ook aan Urk niet voorbij en in ons dorp zijn veel dealers actief.

Het woord "drug" is een beladen woord. Het woord zelf betekent leugen en is een aanduiding van allerlei ongerechtigheid en jammer genoeg is de invloed van deze stof in onze hedendaagse samenleving op veel terreinen zichtbaar. We onderscheiden hard en softdrugs, die elk in vele soorten voorkomen.

Lees meer...

Sexualiteit

Hieronder vind je aan de hand van foto's een sfeerimpressie van de bezinningsavond over sexualiteit op maandagavond 10 mei jl.

Lees meer...

Alcohol 2

De Astharoth van Urk!!
Toen sprak Samuel tot het ganse huis Israël, zeggende: Indien gijlieden u met uw ganse hart tot den HEERE bekeert, zo doet de vreemde goden uit het midden van u weg, ook de Astharoths; en richt uw hart tot den HEERE, en dient Hem alleen, zo zal Hij u uit de hand der Filistijnen rukken. (1 Sam 7:3).

Lees meer...

Geld

MATIG MET GELD?
Matig zijn lijkt niet van onze tijd. Op allerlei manier word je uitgedaagd om te consumeren. Sparen is helemaal achterhaald, dus het geld dat je hebt, kun je uitgeven. Als je geen geld genoeg hebt kun je op afbetaling kopen. En omdat iedereen het doet, word je in deze tijd van haast, hype en heb zucht snel meegezogen in dit consumptiepatroon.

Lees meer...

Drugs 1

De stappen in drugsgebruik
Hij had net zijn rijbewijs gehaald en al een tijdje gespaard voor een auto. Al een tijdje volgde hij een BMW via marktplaats. De BMW stond al een paar weken te koop en hij was helemaal wild van die auto. Gerard mailde de adverteerder en een afspraak was snel gemaakt. Het leek wel een droom die uitkwam. Toen hij op plaats van bestemming was aangekomen leek de auto nog mooier dan op internet. Prachtige bekleding, mooie ruime stoelen, een geweldige ‘cockpit’ en maar 170000 kilometer op de teller. Na een korte proefrit kwam de onderhandeling los en al snel kreeg hij de auto mee voor €2500,00. Toen hij daarna met de auto naar huis reed, moest hij op de snelweg natuurlijk even proberen wat die auto allemaal kon. 150 km per uur was snel gehaald, 160, 170, 180 en opeens een knal! Het stuur reageerde niet meer en de auto vloog als een ongeleid projectiel dwars over de snelweg in de vangrail en kwam na enkele buitelingen tot stilstand in de berm.Gerard werd naar het ziekenhuis gebracht en kan de rest van zijn leven niet meer lopen.

Lees meer...

Gokken

Een grote gok
Mischien zeg je gokken, daar doe ik niet aan, maar zou het geen gok zijn om je vertier te zoeken in het uitgaansleven? Stel je voor dat je vanavond komt te sterven, gok je er dan op dat het wel goed komt? Of gok je er op dat als je later ouder wordt je dan wel serieus wordt? Een hele gok vind je niet?Hink je nu ook op twee gedachten als je dit leest? Lees dan nu het volgende verhaal. In het noorden van Schotland woonde een man die voor z’n beroep eieren zocht op de klippen van de eilanden ten noorden van Schotland. Aan een hoog gelegen rotspunt maakte hij een touw vast, waaraan hij afdaalde op lager gelegen klippen; die klippen waren nog altijd een vijfhonderd meter boven de zee.

Lees meer...

Alcohol 1

Alcoholisme en jongeren
Kinderen onder de 16 jaar mogen geen alcoholhoudende drank kopen en sterke drank mag zelfs niet verkocht worden aan iemand die jonger is dan 18 jaar. Helaas betekent dit niet dat alcoholgebruik onder jongeren niet of nauwelijks voorkomt. Integendeel: onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlandse kinderen voor zijn 12de al zijn eerste glas alcohol nuttigt en dat op hun 14de veruit de meeste jongeren al eens een alcoholhoudend drankje hebben gedronken.

Lees meer...