Folder van de week

Iedereen doet het, waarom jij niet?

Iedereen doet het, waarom jij niet? Weet jij wat je wilt?

Het is al te laat, wanneer je in de armen van dat meisje, of die leuke jongen ligt. Helder denken zal dan NIET je sterke punt zijn. Neem nu je standpunt in en je zult minder fouten maken. Fouten die ZWAAR wegen voor de rest van je leven!

Lees dit door en neem een besluit!


Hoe zit het met jouw dromen? Die leuke baan, die mooie auto, die verre reis...? Wil je ook nog eens trouwen met de vrouw/man van je leven...?
Bepaal dan nu alvast je houding!

Wat zou jij doen. Je bent erg onzeker. Voor je ouders ben je nooit goed genoeg. Je weet nu gewoon niet goed wie je bent en wat je kunt. En dan is daar opeens die jongen, die jouw lichaam mooi vindt. Jou... een mooie vrouw noemt. Hij wil heel graag met je naar bed... Je voelt jezelf gevleid. Ben je echt zo mooi? Wat doe jij?

Of Je bent erg eenzaam. Je ouders zijn net gescheiden en hebben geen tijd voor jou. Je verlangt wanhopig naar een warme plek. Je gaat met iemand uit, je raakt een beetje aangeschoten, je kunt niet meer nadenken, maar die armen om je heen voelen zo goed... en dan? Wat doe jij dan?

Of Het is zomer. Je bent verliefd, zij is verliefd. De zee is blauw. Iedereen doet het. Dus waarom jij niet?

Mening over seks
Seks maakt gelukkig
NEE, dit is niet waar. Seks kan je tijdelijk in hogere sferen brengen, maar dat is dan ook alles. Seks is een natuurlijk gevolg van een stabiele relatie, waar wederzijds vertrouwen, respect, jezelf kunnen zijn, alles voor de ander willen doen, centraal staan. Stel jezelf de vraag: wat zou onze relatie voorstellen als we een jaar geen seks hebben? Zou hij/zij er dan nog voor mij willen zijn?

Seks is liefde: “Als je van me hield, zou je het doen”
NEE, Als je van me hield zou je het me niet vragen, zouik het voor je waard zijn om op te wachten. Je kan met iedereen naar bed gaan: mannen en vrouwen passen lichamelijk bijna altijd wel bij elkaar, maar niet iedereen zal die ene speciale persoon zijn voor jou!

Iedereen doet het, dus is het normaal
Hoe weet je dat iedereen het doet? En wil jij doen wat iedereen doet? Als je een jonger zusje of broertje hebt, wil je dan dat zij/hij het ook met elke willekeurige jongen of meisje doet? Let wel op: jij bent haar/zijn grote voorbeeld!

Seks is vrijblijvend
O ja? En wat als je zwanger raakt en geen abortus wilt en hij wel? Wat als je erachter komt dat je toch niet zo goed bij elkaar past? Wist je dat de combinatie seks en trouw, voor een meisje veel meer geldt dan voor een jongen? Wanneer zij eenmaal met een jongen naar bed is geweest, gaat ze zich ook sterk aan hem hechten. Zelfs wanneer zij weet dat hij niet een goede partij voor haar is, zal ze toch veel langer bij hem blijven dan goed voor haar is. Hoe weet je zeker als je met iemand naar bed gaat die al veel ervaring heeft op seksueel gebied dat hij/zij nu opeens veranderd is? Of dat jij niet gewoon een toevoeging zal zijn aan zijn/haar ervaring.

Als de liefde echt is, is de seks spontaan
NEE, het is eerder andersom. Bij jongens kan seks zich vaak spontaan, zonder liefde manifesteren. Je kan met iedereen naar bed gaan, maar niet iedereen zal die ene speciale persoon zijn, die om je geeft en alles voor je wil doen.

Seks is lust
Ja, dat is mogelijk! Probeer het verschil in gevoelens te onderscheiden. Wat je soms voelt binnen in je kan lust zijn, aantrekkingskracht. Jouw lichaam reageert automatisch op een bepaalde persoon. Wees je daarvan bewust en herken het gevaar. Neem, nu het nog niet te laat is,j ezelf voor bij die persoon uit de buurt te blijven. Begin alvast met je gedachten onder controle te houden. Zeg bewust tegen jezelf: “Stop met fantaseren, het is niet goed.” Je zult merken dat je na verloop van tijd nietmeer weet wat je ooit in die persoon hebt gezien. En dan mag je trots zijn op je zelfbeheersing.

Vrije seks wat zijn de gevolgen?
- er zijn nu 20 soorten geslachtsziekten geïdentificeerd, dit waren er eerst 2
- het aantal mensen met geslachtsziekte is schrikbarend toegenomen
- wat dacht je van ongewenste zwangerschappen?
- denk eens aan al die vrouwen die (soms 20 jaarna dato) nog emotionele problemen hebben als gevolg van hun abortus
- vreemdgaan (alles moet toch kunnen)
- echtscheidingen (veel verdriet onder kinderen)
- veel onzekerheid in relaties

Een relatie zonder seks, Hoe doe je dat?
Bepaal je normen
Wees kritisch en laat je niet meeslepen door je gevoelens. Stel jezelf de volgende vragen:
- is deze persoon van mijn leeftijd?
- heeft hij/zij dezelfde normen en waarden als ik?
- heeft deze persoon respect voor mij (voel ik mij helemaal op mijn gemak bij hem/haar?
- stelt hij/zij zichzelf doelen en maakt plannen en stimuleert hij/zij mij ook daarin (bijvoorbeeldopleiding afmaken of een baan zoeken)?

Kies niet iemand
- die direct al rustige plekjes zoekt (wil dus maar één ding)
- die drank of drugs gebruikt
- tot wie je jezelf alleen lichamelijk aangetrokken voelt. Je kent hem/haar verder maar amper
- die toestaat dat een ander jou niet netjes behandelt
- die geen rekening houdt met anderen (egotripper, snel jaloers, het leuk vindt om verboden dingen te doen, andere mensen gebruikt of misbruikt, denkt dat het leven alleen maar om hem/haar draait)
- kortom: iemand van wie je niet zou willen dathij/zij de vader/moeder van jouw kind zou worden.

Heb je al seks gehad? Dan is er altijd een nieuwe start mogelijk. Elke dag is een nieuwe dag! Aan je verleden kun je nu niets meer veranderen. Maar je kunt er nog alles aan doen, dat je toekomst anders wordt. Kiezen voor opnieuw rein zijn!

(opnieuw rein zijn), stelt je in staat om:
- te genezen van je emotionele wonden
- je verleden achter je te laten
- ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten te voorkomen in de toekomst
- je weer te concentreren op school of sport of op je werk. Jezelf dus weer doelen te gaan stellen
- je geloof in ware liefde herstellen
- weer in jezelf te geloven.

Hoe ga je veder?
Wel een relatie en geen seks
- maak een plan. Ga samen leuken dingen doen
- ga samen met meerdere vrienden uit
- kleed je als meisje niet te uitdagend. Jongens worden nu eenmaal snel opgewonden (lees het artikel 'het grote verschil tussen jongens en meisjes' op deze site maar eens!
- train je als jongen om jezelf te kunnen beheersen. Kijk een andere kant op
- wees je bewust van het feit dat je nu niet meer over de grenzen wilt gaan

Geslachtsgemeenschap
- binnen het huwelijk geeft het binding
- buiten het huwelijk maakt het veel stuk!

Onthoud dit:
geslachtsgemeenschap is zoveel waard; het is iets om te bewaren voor die éne, heel speciale persoon, totdat je met hem/haar getrouwd zal zijn!
Gij vrouwen, weest aan uw eigen mannen onderdanig, gelijk aan den Heere; Want de man is het hoofd der vrouw, gelijk ook Christus het Hoofd der Gemeente is; en Hij is de Behouder des lichaams. Daarom, gelijk de Gemeente aan Christus onderdanig is, alzo ook de vrouwen aan haar eigen mannen in alles. Gij mannen, hebt uw eigen vrouwen lief, gelijk ook Christus de Gemeente liefgehad heeft, en Zichzelven voor haar heeft overgegeven; Efeze 5:22 t/m 25